Notes de premsa

Traspàs de la presidència de l’Euroregió Pirineus Mediterrània amb l’accent posat en la joventut, la Mediterrània i Europa

Background

La presidència de torn de l’Euroregió Pirineus Mediterrània (EPM) ha sigut traspassada per Carole Delga, Presidenta de la Regió d’Occitània, a Pere Aragonès, President de la Generalitat de Catalunya, el divendres 10 de febrer a Tolosa.

L’acte oficial de traspàs s’ha dut a terme amb la presència dels màxims càrrecs electes dels tres governs membres de l’EPM i nombrosos representants euroregionals i europeus. A la jornada, s’ha celebrat una conferència de nivell europeu, el llançament de l’Assemblea euroregional de la Joventut i el lliurament dels premis del Concurs juvenil de les llengües occitana i catalana.

Després de dos anys com a presidenta de l’Euroregió Pirineus Mediterrània (EPM), Carole Delga, presidenta de la Regió d’Occitània, passa el relleu a Pere Aragonès, president del govern de la Generalitat de Catalunya, que assumeix així el torn de presidència de l’EPM, Agrupació Europea de Cooperació Territorial a partir d’ara. D’aquí a dos anys, aquesta funció tornarà de nou al Govern de les Illes Balears, el tercer territori membre de l’EPM, representat avui per Rosario Sánchez, consellera d’Hisenda i Relacions Exteriors.

La jornada del 10 de febrer ha sigut molt rica en activitats i intercanvis no només entre les delegacions dels membres de l’Euroregió, sinó també en el marc de la conferència sobre el paper de la cooperació de proximitat de les euroregions a Europa i més concretament a la Mediterrània. En aquesta ocasió, s’han celebrat dues taules rodones, a les que han participat responsables euroregionals i socis de projectes d’àmbit tant euroregional com europeu. S’ha destacat els primers resultats de les accions realitzades per implementar el full de ruta de l’EPM a l’horitzó 2030, així com el seu paper essencial en la perspectiva de l’estratègia macroregional a la Mediterrània, objecte d’una declaració conjunta dels seus membres. En aquest marc, el i les presidentes de les tres regions membres de l’EPM han pogut conversar amb Pavel Branda, representant del Comitè Europeu de les Regions, Josep Canals, Secretari General de MedCities, i François Alfonsi, diputat europeu.

A continuació, s’ha posat el focus en la joventut, element prioritari de la presidència occitana. En primer lloc, s’ha presentat els nous representants electes de l’Assemblea euroregional de la Joventut, reunida per primera vegada aquest mateix dia, que han exposat les línies de treball adoptades. En segon lloc, amb el lliurament de premis als guanyadors del concurs per a joves que desenvolupen projectes a les xarxes socials orientats a la promoció de les llengües catalana i occitana, s’ha demostrat la varietat i riquesa d’aquestes iniciatives a l’Euroregió.

Finalment, la cloenda de la jornada ha anat a càrrec dels presidents de les tres regions membres de l’Euroregió. Carole Delga ha valorat molt positivament aquests dos anys de presidència occitana, balanç reforçat pel discurs de Rosario Sánchez per les Illes Balears, que ha agraït la feina feta durant aquest període en defensa dels interessos dels membres de l’Euroregió i ha desitjat molts d’èxits i encerts a Pere Aragonès en aquesta etapa que ara comença. El nou president català de l’EPM, Pere Aragonès, ha traçat les línies d’actuació que marcaran el període 2023-24. La declaració conjunta dels seus membres a favor de la macroregió a la Mediterrània demostra la seva voluntat de continuar desenvolupant el motor de l’Euroregió en aquesta regió i a Europa.

“És un orgull donar la benvinguda als actors euroregionals avui a Tolosa per al traspàs oficial de la presidència de l’Euroregió Pirineus Mediterrània. Durant els dos anys de presidència d’Occitània, hem pogut demostrar amb la Generalitat de Catalunya i el Govern de les Illes Balears que l’Euroregió és un nivell rellevant per actuar i afrontar col·lectivament els reptes del nostre segle. Hi ha matèries que no tenen fronteres: aquest és el sentit de l’acció duta a terme els darrers anys, com l’aprovació el 2021 d’un nou full de ruta per adaptar-se al canvi climàtic o la nostra lluita comuna contra la contaminació per plàstics a la Mediterrània. També estic especialment orgullós del llançament d’avui de l’Assemblea euroregional de la Joventut, una mesura insígnia del mandat d’Occitània per incloure els nostres joves en la participació ciutadana i respondre a les seves inquietuds.

L’Euroregió està en bones mans amb el president Aragonès al capdavant, en qui confio plenament perquè les autoritats europees facin escoltar la veu dels nostres territoris i perseguir l’objectiu d’una integració reforçada que inclou sempre més la ciutadania”, va dir Carole Delga, presidenta de la Regió d’Occitània.

Per la seva part, Rosario Sánchez, ha incidit en la importància de defensar la realitat dels territoris insulars “perquè patim uns desavantatges naturals que requereixen una estratègia específica. Volem configurar el futur d’Europa amb una visió continental i arxipelàgica, i fomentar la cooperació Mediterrània dins àmbits com ara el medi ambient, la recerca i la innovació, la cultura. Des de les Illes Balears, defensem el desenvolupament de l’article 174 del Tractat de la Unió Europea i l’establiment d’una estratègia macro regional que abasti el conjunt de la Mediterrània”.

En aquest sentit, la consellera del Govern de les Illes Balears, ha destacat que “és imprescindible fer front als desafiaments comuns de la Mediterrània, com ara la pèrdua de la biodiversitat, les conseqüències de l’escalfament global, l’acidificació de la mar, els desequilibris socials territorials, la necessitat d’enfortir la innovació i la recerca, el transport, l’energia, i la protecció de la diversitat cultural i lingüística”.

“Des de l’Euroregió Pirineus Mediterrània, ens hem de proposar potenciar el conjunt d’espais euroregionals. I ho hem de fer partint del convenciment que iniciatives com l’Euroregió Pirineus Mediterrània són el millor aliat del projecte europeu.

El que ens empeny a treballar conjuntament és oferir a la ciutadania una vida més fàcil, més amable i més feliç. Recollint la bona feina feta fins ara, treballant sempre amb les aportacions d’Occitània, les Illes Balears i Catalunya. I sobretot, sabent aprofitar tota l’obertura i totes les oportunitats que suposen el conjunt d’iniciatives i programes interregionals i transnacionals que estan obrint les institucions comunitàries”, ha afirmat Pere Aragonès en el seu parlament de presa de possessió com a nou president de l’Euroregió Pirineus Mediterrània.


Obrir / Descàrregar:

Nota de prensa  (CAT)
Communiqué de presse (FR)

Written by: Maïna Gautier

Rate it

Previous post

labelReculls de premsa today13 de febrer de 2023

Febrer 2023

Palabre d’Europe – RCF : L’Eurorégion Pyrénées-Méditerranée Podeu escoltar el programa AQUÍ en francès. L’Eurorégion, outil hautement politique pour la Catalogne Podeu consultar la notícia AQUÍ en francès. Eurorégion : Catalogne, Baléares et Occitanie veulent faire entendre leurs voix Podeu consultar la [...]

Llegir més

logo-euroregio-pm-