Innovació i turismeOS1_Innovació

Ajut Covid Innovació

Background
Fons d’ajut contra la Covid-19

Durant el 2020, l’Euroregió Pirineus-Mediterrània ha obert la convocatòria transversal i excepcional del fons d’ajuda COVID, la resolució de la qual fa beneficiar 32 projectes innovadors d’un finançament de 700 000 euros en total.

A través d’aquest Fons, Carole Delga, Presidenta de l’Euroregió i de la Regió d’Occitània i els seus socis Francina Armengol, presidenta del Govern de les Illes Balears, i Pere Aragonés, Vice-President de la Generalitat de Catalunya, demostren la seva voluntat d’acompanyar i recolzar els actors socio-econòmics i els ciutadans del territori euroregional amb l’objectiu d’atenuar els efectes de la crisi sanitària i d’impulsar l’economia en el conjunt de la regió.

Els resultats de la deliberació estan disponibles a  Euroregió > Documentació > Deliberacions


 

 

Innovació al servei d’una Euroregió autosuficient en matèria agroalimentària

  • Projectes innovadors de l’àmbit agroalimentari que tinguin impacte en les cadenes de valor de producció i distribució
  • Projectes de foment de la connexió d’entitats de l’ecosistema del sector innovador de l’Euroregió

Veure projectes.


Agro & Aigua : Iniciativa transregional per a la gestió de l’aigua en l’agricultura i l’agroalimentació

Cap de Fila :  Agri Sud-Ouest Innovation

Socis : Asociación catalana para la innovación y la internacionalización del sector del agua, Catalan Water Partnership (CWP), Clúster Biotecnològic i Biomèdic de les Illes Balears (BIOIB), La coopération agricole Occitanie.

Durada : del 04/01/2021 al 03/01/2022

Subvenció Euroregió : 25 000 €

Descripció : El sector agroalimentari és un dels pilars de l’economia mundial actual i un dels components clau d’aquesta indústria és l’aigua. L’aigua és un recurs essencial en moltes etapes, des de la producció (reg) fins al processament d’aliments (processament, neteja i desinfecció). El sector agroalimentari consumeix grans volums d’aigua, amb dos reptes recurrents principals en el context del canvi climàtic i l’esgotament dels recursos: Optimitzar la quantitat d’aigua necessària per evitar residus i pèrdues; Limitar l’impacte i afegir valor a les aigües de tractament, que sovint es consideren aigües residuals i s’alliberen al medi ambient. La gestió de l’aigua és encara avui un dels principals reptes ambientals de la indústria i és essencial continuar els esforços de sostenibilitat destinats a reduir el consum d’aigua i reduir el seu impacte ambiental.


Xarxa d’aliments de qualitat de l’Euroregió Pirineus Mediterrània

Cap de Fila :  Clúster Biotecnològic i Biomèdic de les Illes Balears (BIOIB)

Socis : IRQUALIM, PRODECA

Durada : del 01/03/2021 al 30/06/2022

Subvenció Euroregió : 25 000 €

Descripció : L’Euroregió Pirineus Mediterrània està formada per les regions Balears,Catalunya i Occitània. Una part considerable d’aquest territori té una tradició important en la producció d’aliments de qualitat, amb personalitats pròpies com són els olis, vins, embotits, formatges, etc… Entenem per aliments de qualitat aquells que es distingeixen per garantir una qualitat diferenciada ja sigui per una qualitat o unes característiques específiques lligades al medi deogràfic particular i per haver superat els estrictes mecanismes de seguretat i control establerts per la UE per tal d’obtenir el dispositiu de DO o IGP.

Aquesta qualitat diferenciada, en un moment de ciri com l’actual, en que les rendes de la producció han disminuït, pot donar un valor intrínsec a la producció agrícola i ajudar a augmentar la capacitat per mantenir les explotacions i garantir l’auto-proveïment de cara a futures crisis. A més a més, els aliments de qualitat promouen el desenvolupament rural i sostenible, l’economia circular, la venda de proximitat dels productors i elaboradors locals, tots ells necessaris per garantir l’equilibri territorial post COVID-19.

El projecte Xarxa d’aliments de qualitat de l’Euroregió  Pirineus Mediterrània neix amb la voluntat de crear un ecosistema innovador del sector agroalimentari a nivell euroregional que, en primer lloc, faciliti el coneixement dels diferents actors que el conformen i que, en segon lloc, impulsi la transferència de coneixement i technològica generant l’emergència de noves col·laboracions i idees de projectes innovadors per donar resposta als reptes que s’enfronta el sector.

Presentació EPM al Fòrum participatiu – juliol 2021
Folletó de síntesi final del projecte – estiu 2022 (i en FR)


Dues plataformes digitals per a canviar els sistemes de producció i comercialització i per enfortir la cooperació empresarial.

Cap de Fila :  Kilòmetre Mediterrani, Cooperativa d’Avituallament i Transport (kmCAT cooperativa)

Socis : Société Coopérative Plaine du Roussillon, Cooperativa Agrícola i ramadera de Menorca, S.Coop.

Durada : del 01/11/2020 al 31/08/2021

Subvenció Euroregió : 79 000 €

Descripció : kmCAT (veure www.kmcat.coop) ja disposa de dues plataformes tecnològiques que entraran en funcionament abans de finals de 2020 i compta amb una estructura pròpia equivalent a un centre tecnològic, sense la qual seria impossible gestionar les dues plataformes sobre les que es basa l’activitat de l’empresa cooperativa. La primera plataforma, Mercat Obert, és un “Marketplace” multisectorial i la segona, Connecta Empreses, és una plataforma B2B preparada per a intercanviar serveis i coneixement o per compartir projectes, entre altres els de R+D+I, entre les empreses i professionals que formen el teixit econòmic de l’ámbit d’actuació de kmCAT que, en una primera etapa, cobreix Catalunya, el Rosselló, Andorra i les comarques aragoneses que, tradicionalment, tenen una estreta relació econòmica amb Catalunya.
kmCAT ja compta amb consumidors i proveïdors registrats de tots aquests territoris (prop de 10.000 consumidors i poc més de 2.500 proveïdors -productors, fabricants i comerços locals-). Aquests més de 2.500 proveïdors registrats, de deu sectors diferents, i la plataforma Connecta Empreses representen la base suficient per estructurar diferents clústers empresarials, un dels objectius de kmCAT.
Abans d’acabar aquest any 2020 entrrem en fase beta, per fer la prova d’estrés de les plataformes i del sistema logístic. Per tant, les accions previstes a partir d’ara seran per assegurar el bon funcionament de tot el sistema, per ampliar contínuament tant la nostra base social – consumidors i proveïdors, fonamentament- com l’oferta de productes i serveis.


Agrocoquilles

Cap de Fila : Providentiel Coquillages

Socis : Institut Français de la vigne et du Vin, Front Rovira Agricola Si, Associassó de la producció agraria Ecològica de Mallorca (APAEMA)

Durada : del maig 2021 al setembre 2022

Subvenció Euroregió : 61 000 €

Descripció : Estudiar l’eficàcia dels subproductes del marisc a la vinya i a l’agricultura, i la seva biodisponibilitat com a font de calci per al bestiar. En el context del canvi climàtic, el projecte Agrocoquilles, liderat per Providentiel coquillages (Tolosa de Llenguadoc), l’Institut Francès de la Vinya i el Vi (Tarn), l’empresa consultora Agrossessor (Girona) i l’associació d’agricultors ecològics de Mallorca (APAEMA, Mallorca) , té com a objectiu estudiar l’impacte de l’ús de subproductes de marisc al sector agrícola de l’euroregió mediterrània, compartir entre els seus 4 socis les experiències i resultats adquirits al llarg del projecte i difondre els resultats al món acadèmic, institucions i sectors agrícoles, en particular l’agricultura orgànica. Context i problemàtica: estudi científic sobre l’interès de l’ús local de subproductes del marisc al sector agrícola, un enfocament d’economia circular. A l’agricultura, l’esmena composta de closques d’ostra s’utilitza principalment com a pH correctiu. Però hi ha altres propietats, com l’augment de l’activitat biològica dels sòls, la ventilació de sòls compactes, l’aportació de minerals i oligoelements, l’augment de la resistència de les plantes a malalties i la prevenció de la hipocalcèmia que s’han observat però no s’han trobat en estudis.


Manes Research & Consulting

Cap de Fila : Carmem-Lara Manes

Socis : Centre de Regulació Genòmica. Centre Nacional d’Anàlisis Genòmiques, Universitat de les Illes Balears (UIB), Mediterranean Institute for Advanced Studies, Centre Nationale de la Recherche Scientifique.

Durada : del 01/03/2021 al 31/10/2022

Subvenció Euroregió : 10 000 €

Descripció : La proposta pretén enfortir les relacions entre tres instituts de recerca líders, situats a les tres regions de l’Euroregió: l’Observatori Oceanològic de Banyuls sur mer (OOB, Occitània), l’Institut Mediterrani d’Estudis Avancats (IMEDEA, Illes Balears) i el Centre de Regulació genòmica – Centre Nacional d’Anàlisi Genòmica (CRG CNAG, Catalunya). El programa de xarxes inclou una estreta col·laboració amb una pime biotecnològica local, MR&C, amb seu a Banyuls sur mer, especialista en el desenvolupament de biosensors que ja és soci de l’OOB. El programa també es beneficia del suport de BIOCAT, l’organització que coordina, dinamitza i promou aplicacions industrials de ciències de la vida a Catalunya.
L’objectiu específic és aplicar tecnologies de genòmica per augmentar el control de la biodiversitat marina per tal de preservar els recursos marins importants en l’agricultura, especialment en l’aqüicultura com a reserva d’aliments i font de nutrients. Els socis aporten experiència complementària en biologia marina, genòmica, metabolòmica i biosensors moleculars. Més concretament, com a projecte pilot cooperatiu, la xarxa estudiarà l’ús de l’ADN ambiental (eDNA) com a eina per identificar biomarcadors per al sector de l’aqüicultura relacionats amb l’avaluació del risc d’ectoparàsits i altres agents patògens i / o organismes tòxics.

Written by: admin

Rate it

logo-euroregio-pm-