Notes de premsa

Les accions del projecte europeu LIFE WAT’SAVEREUSE desplegades al territori euroregional van destacar en el Dia Mundial de l’Aigua

Background

Les accions del projecte europeu LIFE WAT’SAVEREUSE desplegades al territori euroregional van destacar en el Dia Mundial de l’Aigua

L’Euroregió Pirineus-Mediterrània i els seus socis es van reunir el 20 de març a Barcelona per presentar els primers resultats del projecte

Enguany, el #WorldWaterDay, Dia Mundial de l’Aigua, s’emmarca sota el lema:
“Accelerant el canvi a través de les associacions
i la cooperació”

En aquest context, l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) i l’Euroregió Pirineus-Mediterrània van organitzar un acte en el que els representants dels socis van poder compartir els primers resultats del projecte LIFE WAT’SAVEREUSE i fer propostes als representants europeus i nacionals presents a la jornada.

Enguany, el #DiaMundialdelAigua, que se celebra cada any el 22 de març, va emmarcar-se sota el lema “Accelerant el canvi a través de les associacions i la cooperació”, en línia amb els objectius del projecte europeu desplegat als territoris membres de l’Euroregió.

Aquest dilluns 20 de març de 2023 l’Euroregió Pirineus-Mediterrània (EPM), com a líder del projecte WAT’SAVEREUSE, va organitzar conjuntament amb l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) aquesta jornada al Palau de Pedralbes de Barcelona. L’esdeveniment va comptar amb ​​l’obertura de la Sra. Teresa Jordà i Roura, consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya, que va destacar que “a Catalunya seguirem treballant amb els quatre grans usos de l’aigua, per salvar cada gota de l’aigua”, afegint tot seguit que “potser la manca de pluja serà la manera d’accelerar tota la resta de palanques per tenir el país preparat d’aquí dos anys per aquesta nova normalitat. Estem compromesos a potenciar la reutilització, en aquest sentit. En l’últim any amb l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) hem incrementat en un 40% de l’aigua regenerada respecte a l’any 2020 i preveiem doblar-la pel 2027”.

El Sr. Miquel Mir, Conseller, Vicepresident de Medi Ambient i Territori del Govern de les Illes Balears, va explicar que, tot i que “a les Illes Balears tenim el repte d’incrementar la capacitat d’absorció d’aigües regenerades. Actualment, reutilitzem un 30% d’aigua depurada perquè, fins ara, ens ha costat tenir demanda d’aquesta aigua. Els nostres objectius són ambiciosos i per això, al Pla Hidrològic de les Illes Balears, la reutilització passa a ser un pilar”.

Fa temps que sabem que el 27 % de l’aigua potable es perd per la xarxa de distribució, i a alguns municipis a superar el 60 %. Per poder pal·liar els efectes de perdre tanta aigua, destinem 20 milions deuros per a què els municipis de les Illes puguin reduir les pèrdues.

Eric Cadore, representant electe de la Regió d’Occitània i president de la comissió de l’aigua, va destacar que “WAT’SAVEREUSE posa en valor els beneficis d’una economia circular de l’aigua al sector turístic, així com la reducció del risc d’escassetat i l’impacte del turisme sobre l’aigua a la conca mediterrània”. Per altra part, va posar èmfasi en el turisme a Occitània, que suposa un consum turístic de 15.900 milions d’euros, “la nostra agència d’innovació AD’OCC ha elaborat un document amb molt bons exemples de solucions integrades en els camps d’aplicació de l’Aigua i el Turisme”.

Samuel Reyes, director de l’Agència Catalana de l’Aigua, va explicar que, “el projecte WAT’SAVEREUSE està enfocat tan als turistes com als empresaris, millorant la conscienciació i elaborant guies tècniques per fer més eficient l’ús de l’aigua en el sector turístic”. Per altra banda, va afegir que “s’ha d’assolir l’autosuficiència hídrica en l’àmbit metropolità; la consolidació d’ordenances municipals per l’estalvi i la reutilització, i incentivar beneficis fiscals en el cànon de l’aigua en l’àmbit de la regeneració”.

Xavier Bernard Sans, secretari general de l’Euroregió Pirineus-Mediterrània, va destacar la campanya “A les Balears tenim moltes coses… Però poca aigua”, llançada en 6 llengües, i que va arribat a més de 5 milions de perones en només dos mesos. L’impacte a les xarxes socials encara va ser més gran. A Youtube va assolir més de 5 milions d’impressions i pel que fa a les impressions a les xarxes socials, se’n van sumar 18 milions: 10,5 a Facebook, gairebé 6,5 milions a Instagram i 1,1 milions a Twitter.

La Regió d’Occitània ha centrat els seus esfoços en realitzar i difondre una campanya audiovisual Laissez-nous de l’Eau que ha arribat a 3 milions de persones.

Finalment, a Catalunya, amb la campanya “Emporta’t els records, no l’aigua” s’ha col·laborat amb més de 210 oficines de turisme i 40 empreses i operadors del sector turístic per promoure l’estalvi d’aigua.

Els microsites publicats a la xarxa o, per exemple, el comptador de la petjada hídrica” que mostra quanta aigua es gasta en els hàbits d’higiene personal i alimentaris, són algunes de les eines que estan a la disposició de tothom que vulgui i ho necessiti”.

El projecte europeu LIFE WAT’SAVEREUSE implementa iniciatives en el sector turístic que fomenten un model d’economia circular basat en la reducció del consum d’aigua i la seva reutilització, amb un impacte directe per a una millor adaptació al canvi climàtic i per a la preservació del medi mediterrani en particular. Els electes van destacar així la molt bona difusió de la iniciativa a través de campanyes de comunicació i dels actes, tallers i trobades que s’han organitzat als tres territoris durant els darrers dos anys, que s’han centrat en la promoció de solucions innovadores i als que han participat entitats públiques i altres actors del sector turístic.

A més, durant la jornada es va dur a terme una reunió amb el Management Board i el consorci de 8 socis liderat per l’Euroregió, en el que es van presentar les properes etapes del projecte LIFE WAT’SAVEREUSE, que te un pressupost total de més d’1,5 milions d’euros, 55 % finançat per la Unió Europea.

Al final del projecte, l’objectiu és aconseguir una reducció del 20% del consum d’aigua als hotels; un augment del 9% de la quantitat d’aigua reutilitzada en el sector turístic dels tres territoris, i finalment aconseguir un 12% d’estalvi d’aigua a les administracions públiques de les tres regions.

A més, les Illes Canàries, Còrsega, Sardenya i Malta participaran activament a WAT’SAVEREUSE gràcies a les activitats de replicació i capitalització previstes properament.

Finalment, representants del projecte LIFE RECYCL’O, relacionat amb el reciclatge d’aigua per a bugaderies, també van poder compartir els seus resultats amb els del projecte WAT’SAVEREUSE.

Per més informacions :

www.euroregio.eu | https://lifewatsavereuse.eu

Facebook.com/euroregio| Twitter: @Euroregion

Twitter @watsavereuse|LinkedIn watsavereuse|Facebook.com/lifewatsavereuse


Obrir / Descarregar:

Nota de premsa (CAT)
Communiqué de presse (FRA)

 

Written by: Ariadna Anton

Rate it

Previous post

labelNotes de premsa today21 de febrer de 2023

La joventut de l’Euroregió Pirineus Mediterrània es mobilitza a Toulouse amb la primera reunió de l’Assemblea euroregional de la Joventut i els premis a les iniciatives de joves en català i occità a les xarxes socials

Van acudir de tot arreu del territori de l’Euroregió Pirineus Mediterrània (EPM): els i les joves dels 15 projectes guanyadors del concurs de les llengües occitana i catalana a les xarxes socials, i de l’Assemblea euroregional de la Joventut es [...]

Llegir més

logo-euroregio-pm-