Notes de premsa

Èxit de l’acció LET’S CLEAN UP EUROPE, primera jornada conjunta de sensibilització i recollida de residus a l’Euroregió

Background

El matí de recollida coordinat per l’Euroregió Pirineus-Mediterrània (EPM) va permetre  aplegar més d’una tona de residus en dues hores.

Les 186 persones voluntàries mobilitzades en els tres territoris que componen l’EPM – les Illes Balears, Catalunya i la Regió d’Occitània – van fer d’aquesta jornada de participació ciutadana un èxit per a la preservació del medi ambient i de la biodiversitat.

Tot un èxit per a l’Euroregió Pirineus-Mediterrània: aquest passat dissabte 18 de setembre ha representat la primera acció conjunta i simultània de neteja en tres dels seus parcs naturals litorals, i va permetre tant la recollida de nombrosos residus plàstics, de pesca, vidre i altres, ascendint a 1094 kg, com la sensibilització als reptes als quals el territori euroregional, i en particular el mediterrani, s’enfronta en el context de canvi climàtic i de producció important de residus a nivell mundial.

D’aquesta forma, l’Euroregió segueix desenvolupant de manera cada vegada més visible pels seus habitants, el seu full de ruta que pretèn construir un futur resilient compartit, a l’horitzó 2030. Aquesta acció, organitzada dins del programa europeu Let’s clean up Europe (LCUE) i en el context del Dia mundial de neteja del nostre planeta, va tenir molt bons resultats:

  • S’Albufereta de Pollença (Illes Balears): 51 participants, 245 kg de residus recollits (57 de plàstics, 20 de vidre i 168 altres),
  • Badia dels Alfacs (Catalunya): 75 participants, 465 kg de residus recollits (95 de plàstics, 143 de pesca i 227 altres),
  • Estany de Gruissan (Occitània): 60 participants, 384 kg de residus recollits (84 de plàstics i 300 altres)

Els càrrecs polítics i territorials presents a cada lloc han rebut les propostes de la cuitadania pel que fa a possible mesures preventives per a la preservació dels espais naturals. Entre ells, el Sr. Didier CODORNIOU, Primer Vicepresident de la Regió d’Occitània, responsable de la Mediterrània, i la Sra. Agnès LANGEVINE, 2a Vicepresidenta, responsable del Clima, Pacte verd i Habitatge sostenible, en representació de la Sra. Carole Delga, presidenta de la Regió d’Occitània i presidenta de l’Euroregió; a les Illes Balears, el Sr. Miquel MIR, Conseller de Medi ambient i Territori, i tres Directors Generals: el Sr. Sebastià Sansó, Residus i Educació ambiental, el Sr. Llorenç Mas, Espais naturals i Biodiversitat, i el Sr. Antoni Vicens, Relacions exteriors; així com els Srs. Isaac Peraire, Director de l’Agència de Residus de Catalunya i Jesús Gómez, Director territorial del Departament d’Acció climàtica a les Terres de l’Ebre, en representació de la Generalitat de Catalunya. Els responsables han recordat la necessitat de reduir la generació de residus i de gestionar-los millor, des de la informació prèvia per evitar-ne la producció, als equipaments adequats.

L’EPM desitja reconduir aquesta jornada euroregional LCUE cada any, amb l’objectiu de continuar a sensibilitzar els seus ciutadans de totes les edats i tots els  actors socio-economics del seu territori a les accions relacionades amb el medi ambient, en particular dins del marc del Pacte Verd europeu, que representa un pilar de cooperació transversal.


Descarregar:

Nota de premsa (pdf) CAT

Communiqué de presse (pdf) FR

Written by: Maïna Gautier

Rate it

Previous post

logo-euroregio-pm-