Cultura i joventutOS6_Cultura

Ajuda Covid Cultura

Background
Fons d’ajut contra la Covid-19

Durant el 2020, l’Euroregió Pirineus-Mediterrània ha obert la convocatòria transversal i excepcional del fons d’ajuda COVID, la resolució de la qual fa beneficiar 32 projectes innovadors d’un finançament de 700 000 euros en total.

A través d’aquest Fons, Carole Delga, Presidenta de l’Euroregió i de la Regió d’Occitània i els seus socis Francina Armengol, presidenta del Govern de les Illes Balears, i Pere Aragonés, Vice-President de la Generalitat de Catalunya, demostren la seva voluntat d’acompanyar i recolzar els actors socio-econòmics i els ciutadans del territori euroregional amb l’objectiu d’atenuar els efectes de la crisi sanitària i d’impulsar l’economia en el conjunt de la regió.

Els resultats de la deliberació estan disponibles a  Euroregió > Documentació > Deliberacions


 

 


Suport als joves creadors en la producció cultural del futur i promoció de la digitalització dels continguts artístics.

 • Fomentar la projecció dels artistes joves
 • Contribuir a la digitalització dels continguts artístics
 • Promoure les noves expressions artístiques sorgides com a resposta a la situació derivada de la crisi sanitària

Veure projectes.


Música, cançons, dansa, patrimoni tradicional català i occità d’avui dia cap a la digitalització, els nous sons de la rumba del futur.

Cap de fila:  WORLD HARMONIES

Socis: CINETICA TV, ALDA TALENT SL

Durada: del 04/01/2021  al  30/09/2021

Subvenció Euroregió: 16 000 €

Descripció: La col·lecció “patrimoines patrimonis patrimonios” posa en relleu els idiomes, la música, les cançons i les danses tradicionals a l’espai euroregional a través del processament digital emès en una plataforma especialment creada sota aquest títol i en el desenvolupament de nous sons i talents actuals i el treball en xarxa dels principals actors del territori de l’euroregió. Més enllà d’aquesta millora processada digitalment, s’oferiran en directe esdeveniments, reunions, conferències i concerts a un públic nombrós (en la mesura del possible, tenint en compte les precaucions sanitàries i les autoritzacions dels organismes oficials). Aquests moments donaran lloc a enregistraments que s’emetran a la nostra plataforma i als mitjans de comunicació.


DIES. Dispositius d’activació artística i Espais digitals

Cap de fila: IDENSITAT

Socis: CASA PLANAS, LA ESCOCESA, LE BBB CENTRE D’ART, UNIVERSITAT DE BARCELONA

Durada: del 02/11/2020  al  31/12/2021

Subvenció Euroregió: 16 000 €

Descripció: Programa d’activitats i processos artístics dirigits a la creació de nous espais digitals d’interacció, intercanvi de coneixement i laboratori d’idees, en resposta a la necessitat d’activar noves estructures de producció i visibilitat del sector cultural i creatives. Es tracta d’un pla d’acció que parteix de l’experiència adquirida en el programa de residències creuades de la xarxa Art i Territori, així com en el congrés d’Art i Espai Social en temps de control, manca de control i desenvolupament. Les línies de treball proposades es desenvolupen en forma de seminaris i tallers web, per tal d’investigar i reflexionar sobre la producció i formalització de pràctiques artístiques contemporànies tenint en compte les particularitats que es deriven de l’aïllament, el contagi, el control, la falta de control o la crisi social.


Cinema Lliure connecta

Cap de fila:  MAGO PRODUCTIONS

Socis: GODO STUDIO SAS, ASSOCIACIO DE PRODUTORES AUDIOVISUALS DE LES ILLES BALEARS (APAIB)

Durada: del 01/02/2021 al 28/02/2022

Subvenció Euroregió: 15 000 €

Descripció: Cinema Lliure Connecta és un conjunt d’espais de trobada per a futurs cineastes, professionals del cinema i persones interessades a aprendre més sobre la indústria del cinema. L’objectiu principal de les iniciatives Cinéma Libre Connecta és donar suport als futurs professionals del cinema i de l’audiovisual en el delicat moment de transició entre la finalització dels estudis i l’entrada al món laboral. Un moment delicat perquè surten d’un espai, una formació, on es regula gairebé tot, per entrar a un espai, al lloc de treball, amb normes no escrites molt diferents que la majoria dels estudiants desconeixen.


AJA

Cap de fila: MUSIC’HALLE

Socis: TALLER DE MUSICS

Durada: del 01/02/2021 al 31/12/2021

Subvenció Euroregió: 14 000 €

Descripció: Realitzarem un conjunt de residències, concerts, pràctiques, masterclass i fòrums de reunions presencials i remots mitjançant equips digitals i especialitzats a disposició dels dos socis. L’objectiu serà ajudar la jove escena de la música contemporània al territori de l’Euroregió. Tractarem els següents temes:

Feu música actual entre música improvisada, jazz, pop i música tradicional fent-vos les preguntes següents:

 • dels seus antecedents, els seus modes de creació i interacció amb la seva pròpia tradició i la dels músics socis
 • dels seus recursos musicals i artístics personals
 • la implementació dels mitjans de producció, presentació i difusió dels seus projectes
 • la definició del públic destinatari i dels llocs on es reuneixen
 • xarxes professionals per invertir. Més enllà de la pràctica musical d’aquestes incubadores de projectes artístics, es tractarà de permetre als artistes, mitjançant l’emulació artística que emanen de les seves propostes i eleccions artístiques, viure i produir música malgrat les limitacions sense precedents de la pandèmia que afecta Europa com tot el planeta.

ILLA

Cap de fila: ES FAR CULTURAL

Socis: JISER, LA PROVIDENCE, ASSOCIACIÓ CULTURAL KONVENT

Durada: del 08/02/2021 al 15/09/2021

Subvenció Euroregió: 13 000 €

Descripció: ILLA va néixer de la idea de crear fluxos i moviments artístics i culturals durant l’any 2019 entre JISER i es Far Cultural en col·laboració amb el Centre d’Art Le LAIT (Occitània). Aquests fluxos queden amb la idea de transformació social a través de l’art de reunir territoris a través de l’art. La idea continua amb Menorca (una illa), al bell mig de la Mediterrània occidental, desconnectada en si mateixa, de la mateixa manera que Ille-sur-Têt (una altra illa) és un territori envoltat de rius que baixen de la muntanya cap a Aquestes dues regions estan connectades pel flux d’aigua que baixa dels Pirineus i diposita els seus sediments davant de les costes de Menorca, formant així un Delta (referència a la continuació del projecte Delta Art). Així, Berga i Barcelona funcionen com a ponts entre les regions d’Occitània i les Illes Balears, complint l’antiga funció històrica de Konvent.0 (antiga colònia tèxtil i lloc de pas per als comerciants) i defensant el simbolisme de Jiser (que significa “pont” en àrab), un lloc situat al barri del Poble Nou, com un espai aïllat per trobar la seva identitat a la ciutat.


Réseau de Création Musicale Pyrénées-Méditerranée (RCMPM)

Cap de Fila:  FLASHBACK66

Socis:  EOLE, LA MAISON DES ARTS SONORES, LA COMPAGNIE D’AUTRES CORDES, ASSOCIACIÓ COL·LECTIU MIXTUR, PHONOS, LA UNIO SOCIAL DE FLIX, ASSOCIACIÓ ENSEMBLE ESPAI SONOR

Durada:  del 01/01/2020 al 31/12/2022

Subvenció Euroregió: 13 000 €

DescripcióEl 2021-2022, el projecte euroregional “Xarxa de creació musical Pirineus-Mediterrània” continua amb aquest segon component, que té els següents objectius:

 • treballar amb joves artistes que estudien els temes de la creació, la seva difusió a l’era digital i la seva adaptabilitat al temps de la pandèmia.
 • enfortir i ampliar una xarxa de jugadors en el camp de la creació musical actual i les noves tecnologies, per tal d’inventar el món del demà i oferir solucions al món actual. 

Aquest projecte en el seu conjunt serà una oportunitat per estimular nous ponts entre tots els actors, artistes i públics, tant en termes de recerca, educació / sensibilització com de posada en comú de xarxes i recursos.


Navegatió Poetic Euroregió

Cap de fila: REVES DU 22 MARS

Socis: ASSOCIACIÓ ELIXIR POETIC, FUNDACIÓ MALLORCA LITERÀRIA

Durada : del 01/02/2021 al 01/07/2022

Subvenció Euroregió: 12 000 €

Descripció: La companyia REVES DU 22 MARS  desitja crear un projecteEuroregional entorn de la intercomprensió de la literatura en llengües euroregionals: català, castellà, francès, occità, amb joves dissenyadors i artistes experimentats en el camp de la contemporaneïtat escriptura i poesia.

Es tracta de reconèixer en l’altre i en un mateix la seva pròpia cultura. Tenim una història francesa centralitzadora que ha esborrat deliberadament la multiplicitat de la nostra cultura: som francesos abans de ser occitans, meridionals … i aquesta multiculturació es manté fins avui considerada folklòrica. Un Cévennes de setanta anys es troba al sud de Catalunya. Tot i que parla la mateixa llengua, no se n’adona perquè ha entès massa bé que només parla francès. De fet, és un parlant occità qui s’ignora i la frontera política entre les dues catalunya no és una frontera lingüística.

La nostra feina serà convidar la gent a mirar junts la cultura dels altres per adonar-se que en realitat és la nostra pròpia cultura.

Sent la interculturalitat no mitjançant la comprensió mútua. El teixit, la barreja i el multilingüisme proporcionaran exemples concrets de textos artístics que demostren que quan ens volem entendre ens podem entendre. El nostre objectiu és escriure textos increïbles, en idiomes increïbles, perquè seran el resultat de reunions permeses per, per i dins del marc de l’Euroregió. Aquestes reunions seran també un pretext per a intercanvis, formació, fils teixits en cadascun dels territoris a llarg termini.


De quel geste a-t-on besoin aujourd’hui ?

Cap de fila:  COLLECTIF SAUF LE DIMANCHE      

Socis: Cie MARIA ANTONIA OLIVER, ASSOCIACIÓ CULTURAL MOVEO

Durada: del 15/03/2021 al 30/04/2022

Subvenció Euroregió: 13 000 €

Descripció: Quin gest necessitem avui? »És un projecte coreogràfic, cinematogràfic, digital, social i innovador, que convida a la participació d’habitants de totes les edats de l’euroregió Pirineus-Mediterrània. La companyia professional de dansa occitana contemporània Sauf le Dimanche posa la seva experiència i imaginació al servei de la resiliència euroregional durant aquesta crisi. Els seus objectius són: (re) començar a treballar / (re) crear moviment i sinergia entre operadors culturals, artistes i públics / dibuixar un mapa sensible dels sentiments dels habitants dels 3 territoris.

Lloc web del projecte


TRAFIC

Cap de fila: PLAY ACCIÓ CULTURAL

Socis: AFICH FESTIVAL CINESPAÑA

Durada: del 30/04/2021 al 30/09/2021

Subvenció Euroregió: 13 000 €

Descripció: TRAFFIC (que fa referència al trànsit, moviment, comerç i intercanvi, però també a dades i visitants del lloc web) és un dispositiu digital que té com a objectiu:

 • Fomentar els intercanvis entre joves cineastes i professionals que desenvolupen un projecte.
 • Facilitar un primer pas per afrontar aquests projectes amb professionals del cinema reconeguts.
 • Fer visibles i etiqueteu aquests projectes. TRAFIC es presentarà com a part de les rodes de premsa de Cinespaña (21 d’octubre) i REC (21 de desembre) i a les àrees de comunicació de cada festival (imprès, web, xarxes socials, notes de premsa) i dossier de premsa). Es durà a terme una selecció de 9 a 12 llargmetratges de ficció, creatius o documentals d’animació que es poden trobar en qualsevol etapa (des de l’escriptura fins a la postproducció), liderats per joves cineastes o productors establerts a Catalunya, Balears i Occitània. per un comitè de selecció. Aquesta selecció es donarà a conèixer al lloc web del projecte, a les xarxes socials i a través del butlletí que s’enviarà als professionals del cinema a França, Espanya i més enllà. Després d’una fase d’intercanvi i preparació entre abril i juny de 2022, els líders del projecte hauran de fer una presentació en línia al juny (dates a definir), als professionals convidats per a aquesta ocasió i a un jurat que lliurarà premis. Els guanyadors es comunicaran al lloc web, a les xarxes socials i a través d’un butlletí. Al mateix temps, s’oferirà una presentació dels ecosistemes cinematogràfics de les tres regions per a un públic euroregional i internacional.

Constel·lacions Mirades Intermediterrànies

Cap de fila: FOTOLIMO

Socis: JISER REFLEXIONS MEDITERRANIES, CASA PLANAS, ES FAR CULTUTRAL, LUMIÈRE D’ENCRE

Durada: del 01/01/2021 al 31/01/2022

Subvenció Euroregió: 12 000 €

Descripció: Constel·lacions Mirades Intermediterrànies ”és un projecte de cooperació territorial euroregional en l’àmbit artístic i cultural que té com a objectiu estimular l’intercanvi i la projecció de joves artistes emergents residents al territori català, occità i balear a través de la creació de fotografies o audiovisuals que tractin la migració i qüestions frontereres en el context mediterrani. Convençuda del paper de la imatge com a vector de transformació, Constel·lacions vol donar suport i promoure la creació emergent jove oferint un espai de reflexió tal com s’imagina, es crea i s’enriqueix amb noves formes d’hibridació cultural. En forma de residències artístiques, reunions virtuals, exposicions itinerants i accions culturals, el projecte pretén ajudar a crear ponts entre les diferents identitats i territoris que conformen l’euroregió; establint nous punts de reflexió que sorgiran a través de la trobada i l’intercanvi artístic i cultural sobre qüestions migratòries i frontereres “Constel·lacions Mirades Intermediterrànies” també vol promoure el format virtual com a fet normalitzador en el context actual de crisi sanitària.


Compartir ubicació

Cap de fila:  MERITXELL YANES FONT     

Socis: DAVID PLANAS LLADÓ , S’HOSTAL DES MOIXO’S, RESEAU DE BIBLIOTHEQUES DE LA VILLE DE PERPIGNAN

Durada: del 19/06/2020 al 31/12/2021

Subvenció Euroregió: 10 000 €

Descripció: Compartir ubicació és una experiència teatral en directe, en català, dirigida a adults i dissenyada des del primer moment per poder-la veure en línia a través de la plataforma de zoom. Una oportunitat per assegurar les arts escèniques independentment de l’estat de restriccions per a COVID19 en què ens trobem, ja que només es necessita un dispositiu de connexió per gaudir de l’espectacle sense haver de traslladar-se a un espai teatral. L’espectador té un paper actiu en la funció, ja que haurà d’ajudar a resoldre trencaclosques i trobar informació perquè la història pugui evolucionar. Correspondrà al públic virtual decidir en quina direcció va la peça. Hi ha una versió del programa adreçada a joves que es distribueix a les escoles de l’Euroregió. Els impulsors del projecte van ser Meritxell Yanes i David Planas, un parell d’actors de Això amb experiència en formats escènics no convencionals.


AEFLUENTS

Cap de fila:  ASSOCIACIÓ GESTIÓ INTEGRAL SERVEIS SOCIOCULTURALS IDEA        

Socis: ASSOCIACIÓ CULTURAL COL.LECTIU RZM, CASA PLANAS SLASH CULTURE

Durada: del 14/10/2020 al 14/10/2021

Subvenció Euroregió: 10 000 €

Descripció: Les quatre associacions associades organitzaran intercanvis culturals i creatius entre Catalunya, Occitània i les Illes Balears per promoure la iniciativa personal, la creativitat, la competència social i l’esperit d’emprenedoria basats en l’experiència i l’experimentació de l’art i el procés creatiu de la comunitat. Fomentaran la projecció de joves artistes i contribuiran a la digitalització de continguts artístics. S’organitzarà una residència artística a Mallorca, a la seu de PB2, per exposar i ampliar aquesta obra al Festival RZM, a Girona, seu de PB1. El PB3 organitzarà reunions en els dos esdeveniments i farà seguiments de camins artístics, així com organitzarà presentacions d’aquesta obra a llocs propers a Perpinyà. La mateixa idea es repetirà els anys següents, fent rotacions, de manera que serà en altres llocs on tindran lloc les residències artístiques, per tal de maximitzar l’intercanvi cultural entre les 3 regions.      


D(is)-D(ance)

Cap de fila: KDANSE         

Socis: ASSOCIACIÓ KONICLAB, Cie MARIA ANTONIA OLIVER

Durada: del 01/11/2020 al 31/12/2021

Subvenció Euroregió: 11 000 €

Descripció: Distance Dance: una plataforma de creació de xarxes. El projecte D(is) T-D (ance) proposa crear noves dramatúrgies per a les arts escèniques, i en particular per a la dansa, basades en l’ús d’internet. Els anomenem espectacles de cable. Les imaginem com a actuacions de dansa realitzades en directe i simultàniament entre diversos espais distants. El públic pot assistir-hi en directe en un espai “convencional” o a través d’Internet.


Circulació per Catalunya, Occitània i Illes Balears de músics joves

Cap de fila: MUSICA ANTIGA DELS PIRENEUS    

Socis: ASSOCIACIÓ ACADEMIA 1830, MAIRE DE PÉZILLA LA RIVIÈRE

Durada : del 01/07/2021 al 31/08/2022

Subvenció Euroregió: 11 000 €

Descripció: Festival de Musique Ancienne des Pyrénées (FeMAP), nascut el 2011. Al llarg dels anys, s’ha caracteritzat pel suport que proporciona a grups musicals i regió dels interessos, inclosos grups musicals emergents i joves intèrprets, com demostra la història de la seva programació. . També he proposat crear una producció pròpia, cada any, per tal de recuperar el nostre patrimoni musical. 


MISSIONS PHOTOGRAPHIQUES TRANSFRONTALIERES

Cap de fila: INSTITUT PYRENEES DE LA PHOTOGRAPHIE

Socis: L’INTITUT D’ESTUDIS FOTOGRÀFICS DE CATALUNYA

Durada: del 01/03/2021 al 31/11/2021

Subvenció Euroregió: 11 000 €

Descripció: En un context difícil que requereix la mobilització de tothom per al compromís d’una (re) construcció econòmica i social postcovida, les missions fotogràfiques com les realitzades en el seu moment pel DATAR apareixen avui com a compromisos necessaris i útils per (re) qüestionar-se en una dimensió regenerativa, els recursos futurs dels territoris pirinencs en una dimensió transfronterera, prospectiva i multicultural. La proposta d’una missió fotogràfica sobre qüestions de l’aigua a escala de l’Euroregió (Occitània, Catalunya, Illes Balears) ens sembla probable que aporti nova llum sobre els territoris pirinencs, en particular al voltant de l’adaptació de les economies.


Le cours de l’eau, la cour et l’eau

Cap de fila: LA CUISINE

Socis: CAN SERRAT, RCR ARQUITECTES

Durada: del 16/04/2021 al 01/11/2021

Subvenció Euroregió: 11 000 €

Descripció: Treballar el tema de l’aigua. Aquest tema permet abordar l’arquitectura i l’art contemporani pel que fa a qüestions climàtiques i vincular-lo al programa general de La cuisine: “Reconciliació”. Avui sorgeix la qüestió de la reconciliació entre natura i cultura, com els humans, els artistes, els dissenyadors, els arquitectes, els habitants, les persones, reconstruirem la nostra relació amb els éssers vius, amb quines aliances crearem, sòls, terra, plantes, arbres, els no humans ja no es troben en una relació d’explotació sinó de col·laboracions i intercanvis? A escala macro, l’art ens pot ajudar a conciliar el centre de l’art i el disseny, un tòtem de la modernitat, amb el seu entorn? Avui volem crear a Nègrepelisse un camp de proves per a la reconciliació. En un triple gest, qüestionarem els temes relacionats amb la crisi climàtica i la relació de La cuina al seu territori mitjançant invitacions a artistes, investigadors, agricultors, cuiners, associacions locals, dissenyadors i estudiants.

Written by: admin

Rate it

logo-euroregio-pm-