The Spur

Background

Projecte EUROPA CREATIVA


Dades generals

Nom: The Spur
Programa: Europa Creativa / Subprograma Cultura
Línia: Projectes de cooperació a petita escala
Pressupost total:  333.333 EUR
Finançament UE: 200.000 EUR (60%)
Cofinançament: 133.333 EUR (90.000 EUR de la subvenció euroregional)
Durada: 2 anys
Inici: 1 de juny de 2016
Cloenda: 31 d’agost de 2018

Xarxa del projecte: https://twitter.com/TheSpurProject


Partenariat

 • Ajuntament de Girona / El Bòlit, Centre d’Art Contemporani (ES) – Líder
 • AECT Pirineus Mediterrània (FR/ES)
 • Le LAIT, Centre d’Art, Albi (FR)
 • Es Baluar, Museu d’Art Modern i Contemporani, Palma (ES)
 • Bureau des arts et des territoires, Montpeller (FR)
 • Fondazione per l’Arte, Roma (IT)
 • Sputnik Oz, Bratislava (SK)

El programa exigeix, com a mínim, 3 països. El projecte agrupa 7 socis de 4 països: FR/ES/IT/SK.Objectius generals

 • Desenvolupar projectes innovadors de reforçament de les capacitats professionals i mobilitat transnacional de creadors, especialment els artistes visuals, que possibilitin una major orientació del sector cap a l’economia de la creativitat i l’exploració de nous models comercials i de treball.
 • Implementar processos de cogestió transnacional entre diferents organitzacions per tal de fomentar la col·laboració i la transferència de coneixement i, en conseqüència, generar un banc de recursos de gestió d’àmbit europeu exportables i reutilitzables, que ajudin a reforçar les capacitats professionals del sector.

Accions

 • PROSPECCIÓ. Creació d’espais d’artistes com a llavors de reforçament de les capacitats professionals i renovació sociourbana. Exploració de noves formes d’incrustació i millora de la relació de la creació artística amb el context urbà i socioeconòmic.
 • INNOVACIÓ. Activació d’un model de residències creatives orientades a la recerca i al desenvolupament de perfils professionals mitjançant la seva inserció en l’economia real, assistits pel mentoratge, assessorament i internacionalització que els facilita la xarxa.
 • CONEIXEMENT. Realització de seminaris per difondre les experiències desenvolupades pel projecte, i sistematitzar els coneixements, protocol·litzant-los i fent-los transferibles.
 • COMUNICACIÓ. Creació d’un bloc, accions 2.0 i edició d’una revista-catàleg digital i dinàmica i d’una publicació final, dirigida al sector de les indústries creatives i professionals de les arts visuals a escala global, atès el seu arrelament al Web, i pensada com a plataforma viva de recursos que impulsi el projecte durant el calendari d’execució (i posteriorment).
 • ORGANITZACIÓ. Creació d’un equip de treball transnacional que a partir del coneixement compartit i les bones pràctiques s’encarrega del pilotatge del projecte, genera eines de gestió de validesa transnacional europea (banc de recursos) i se solidifica com a espai de cooperació estable en tot tipus de projectes entre dos o més socis (exposicions, intercanvis, coproduccions, etc.)

Destinataris

Artistes visuals d’algun país membre de la Unió Europea.


Rol de l'AECT

L’equip de l’AECT (Euroregió) coordina l’acció de comunicació i participa en la implementació del model de cogestió i intercanvi de bones pràctiques (acció d’organització).


The Spur, un nou projecte de cooperació artística a l’Euroregió

Aquest projecte, que va rebre una subvenció europea en el marc del programa Europa Creativa, posa en xarxa centres d’art de Girona, Palma de Mallorca, Montpeller, Albí, Bratislava i Roma.

 • El projecte The Spur (“l’esperó”) neix del suport de l’Euroregió Pirineus Mediterrània en el marc dels seus ajuts anuals a entitats culturals
 • L’acció més innovadora busca crear espais d’incubació de projectes en centres abandonats o oblidats de les ciutats
 • La UE, a través del programa Europa Creativa, subvenciona un 60% del projecte que busca facilitar la mobilitat d’artistes visuals i les residències creatives

The Spur, en anglès “l’esperó”, és un gran projecte de l’Euroregió Pirineus Mediterrània, juntament amb el centre Art Contemporani El Bòlit de Girona i altres centres artístics de Palma de Mallorca, Montpeller, Albí, Bratislava i Roma. El projecte, que rep una subvenció europea en el marc del programa europeu Europa Creativa, facilita entre 2016-2018 la mobilitat internacional d’artistes visuals així com nombroses residències creatives.

El projecte té com a objectiu cohesionar un grup de treball basat en la cooperació europea i la internacionalització i busca fer visibles noves formes de residències d’artistes i creatius. L’acció més innovadora de The Spur és la creació de centres d’incubació de projectes a espais abandonats a les ciutats.

El pressupost total del projecte és de 333.000 €, dels quals el 60% està cobert per una subvenció europea, a través del programa Europa Creativa de la Comissió Europea. El projecte agrupa set socis de quatre països: a més de l’Euroregió i el Bòlit, hi participen el centre d’art contemporani Es baluard a Palma de Mallorca, el centres d’art de França Le LAIT d’Albí i el Bureau des Arts et des Territoires de Montpeller, Sputnik Oz de Bratislava i la Fondazione per l’Arte de Roma.

En el marc de la convocatòria de l’Euroregió i Europa Creativa – Projectes de Cooperació, el projecte The Spur / ETACEC 16-18 posa en marxa un procés de selecció d’artistes europeus d’un estat membre de la Unió Europea per participar en el seu programa d’artistes en residència.


Convocatoria

S’han ofert 6 beques a 6 artistes en residència per a dur a terme treballs de recerca amb especial èmfasi en la investigació i els processos creatius. La residència amb mentoratge expert ha tingut una durada de dos mesos o vuit setmanes i es duu a terme en un dels centres de la xarxa.


Dotació

S’atorga una beca de 3.800€ a cada artista destinada a investigació, dietes i desplaçaments.

logo-euroregio-pm-