Notes de premsa

CONVOCATÒRIA ANUAL DE CULTURA A L’EUROREGIÓ: SET PROJECTES DE L’APC23 EN CURS I LLANÇAMENT DE L’EDICIÓ 2024

Background

La quatorzena edició de la Convocatòria Cultura de l’Euroregió ja està oberta, per un import total de 120.000 €. Els actors culturals tenen fins al setembre per presentar a la plataforma dedicada els seus projectes de cooperació entre els tres territoris membres: Catalunya, les Illes Balears i la Regió d’Occitània.

Els set projectes de l’edició 2023 #APC23 ja s’han iniciat i contribueixen a l’objectiu de l’entitat de ser un territori resilient i sostenible, tot posant la ciutadania al cor de la seva acció.

#APC24 – Convocatòria oberta

L’Euroregió Pirineus-Mediterrània va publicar aquest divendres 31 de maig les bases de la seva 14a convocatòria de projectes culturals. Són elegibles totes les disciplines i expressions artístiques dels sectors de la cultura i de l’art. El finançament de la convocatòria euroregional Cultura 2024 (APC24), d’un import total de 120.000 €, prové de la participació dels seus 3 membres: el Govern de les Illes Balears, la Regió d’Occitània i la Generalitat de Catalunya, que actualment n’assumeix la Presidència.

Els projectes desenvolupats en el marc d’aquesta convocatòria han d’incloure socis de cadascun dels 3 territoris membres de l’Euroregió, i el finançament euroregional màxim atorgat serà del 60% del pressupost total de cada projecte recolzat, amb un màxim de 25.000 € per projecte.

El seminari web de presentació de la convocatòria #APC24 tindrà lloc el 13/06/24 al matí, amb la presència dels socis institucionals. Inclourà un temps de preguntes i respostes, així com de presentació de projectes que cerquen possibles entitats sòcies per a aquesta convocatoria. A les xarxes també es poden identificar amb l’etiqueta #EPMpartners. Inscripcions aquí: https://forms.gle/Bg5CDPUeazccZDwXA.

Seguint els objectius del seu full de ruta 2030, per construir un futur resilient d’aquí al 2030, l’Euroregió vol promoure la diversitat cultural i lingüística euroregional i l’accés universal a la cultura i prioritzarà en aquesta convocatòria Cultura 2024 els projectes que fomentin la transició de la cultura cap al món digital, l’ús de la cultura com a eina d’inclusió social, la inclusió dels valors dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) i del Pacte Verd Europeu, la pràctica i intercanvis entre els joves professionals al voltant de les llengües i cultures euroregionals, i activitats adreçades al desenvolupament del públic jove.

Reglament i informació sobre la convocatòria, oberta fins al 3 de setembre de 2024: https://www.euroregio.eu/convocatories-euroregionals/ajuts-i-subvencions

 

#APC23 – En curs

Per posar en relleu la diversitat cultural, lingüística i patrimonial del seu territori, i com a espai de referència a nivell europeu i mediterrani pel que fa a la cooperació en l’àmbit de la creació artística en totes les seves formes, l’Euroregió dona suport a set projectes que van sorgir de la seva convocatòria 2023:

_Restitucions mediterrànies és un projecte liderat per Associació Cultural Ayamola (Catalunya), amb Association Digijeunes  (Occitània) i el Centre Cultural Casa Planas (Illes Balears). Subvenció euroregional: 19.373,24 €. Objectiu: investigar i co-crear obres a l’entorn del concepte de CRAs (Creative Reuse Artwork).

_CIDAP II – Centre internacional de desenvolupament audiovisual del Pedraforca, liderat per Efímero Films (Catalunya), amb Cinètica Produccions (Illes Balears) i Marianne Neplaz (Occitània). Subvenció euroregional: 20.141,00 €. Laboratori-incubadora anual per a projectes audiovisuals en una primerenca fase de desenvolupament, amb continguts culturalment lligats a l’Euroregió i vocació internacional;

_REC II – Xarxa euroregional de creació, liderat per Xarxaprod (Catalunya), amb Casa Planas (Illes Balears) i Air de Midi (Occitània). Subvenció euroregional: 20.141 €. Objectiu: crear sinergies entre xarxes de centres de creació i producció contemporània per impulsar projectes vinculats a la recerca artística i experimentació, així com compartir recursos i coneixements per consolidar el sector;

_Calç entre regions: projecte liderat per 3C – Calce Culture Contemporaine (Occitània), amb Es Far Cultural (Illes Balears) i Assoc. d’Amics del Centre d’Art Contemporani i Sostenibilitat El Forn de la calç (Catalunya). Subvenció euroregional: 18.232,04 €. Recerca i creació artística que reuneix tres centres d’art contemporani de l’Euroregió, centrat en el llenguatge geològic i els usos de la cal en aquests tres territoris, en termes agrícoles, arquitectònics i artístics;

_ RCMPM3 – Réseau de Création Musicale Pyrénées-Méditerranée: liderat per Association Flashback 66 (Occitània), amb el Studio éOle (Occitània), Maison des Arts Sonores (Occitània), Mixtur (Catalunya), l’Associació Ensemble Espai Sonor (Illes Balears) i l’Associació Amics del Jazz de la Ribera d’Ebre (Catalunya). Subvenció euroregional: 20.141,00 . Objectiu: desenvolupar i sostenir una xarxa de creació musical al territori euroregional, que va des d’Occitània fins al sud de Catalunya i les Illes Balears.

_Ressona: projecte de co-creació liderat per Es Far Cultural (Illes Balears), amb  l’Eixida (Catalunya), Edicions del Núvol (Catalunya) i Ràdio Arrels (Occitània). Subvenció euroregional: 19.830,25 €. Fomenta la cooperació cultural per a crear continguts radiofònics i de podcast en llengua catalana, seguint estratègies del periodisme, el documentalisme, l’arxiu sonor i plantejats des d’un vessant artístico-creativa. Es tracta d’un projecte que fomenta la transició de la cultura cap al món digital.

_Finalment, el projecte Contrastes, liderat per Casa Planas (Illes Balears), amb 3C – Calce Culture Contemporaine (Occitània) i Grisart Fotografia Sociedad Limitada (Catalunya), que rep una subvenció euroregional de 20.141,00 €, té per objectiu donar suport a la creació amb els conceptes de trànsit, connexió territorial, transformació històrica, la identitat i la memòria col·lectiva en l’era digital. Dirigit al públic jove.


Obrir / Descarregar:

Nota de premsa (CAT)
Communiqué de presse (FR)

Written by: Maïna Gautier

Rate it
logo-euroregio-pm-