Notes de premsa

Jornada LET’S CLEAN UP EUROPE 2023 de l’Euroregió

Background

Jornada LET’S CLEAN UP EUROPE 2023 de l’Euroregió: èxit de la recollida de residus a les platges protegides amb la joventut

Aquesta tercera trobada anual de recollida simultània en zones litorals protegides, coordinada per l’Euroregió Pirineus Mediterrània ha permès aplegar 5700 burilles
i 600 kg de residus en una hora.

L’acció ha contribuït a sensibilitzar sobre les conseqüències de la contaminació deguda a les burilles per al medi ambient i la biodiversitat, els 200 joves voluntaris mobilitzats en els tres territoris que componen l’Euroregió – les Illes Balears, Catalunya i la Regió d’Occitània.

L’Euroregió Pirineus Mediterrània contribueix per tercer any consecutiu a la neteja del planeta a través de la seva activitat de recollida de residus en un entorn natural protegit, que ha tingut lloc aquest divendres 22 de setembre. La jornada, titulada Let’s Clean Up Europe (LCUE), se suma a altres accions i iniciatives de sensibilització sobre residus a tota la Unió Europea, i té com a objectiu ajudar a conscienciar sobre els efectes de la contaminació. Entre altres reptes, trobem especialment la implicació de la ciutadania i més particularment de la joventut, per in fine tendir a reduir la creació d’aquests residus.

Aquesta tercera edició de la matinal de neteja simultània en tres dels seus parcs naturals costaners ha permès no només la recollida de molts residus plàstics, de pesca, vidres i altres, d’un total de 600 kg, sinó també una conscienciació especialment orientada enguany cap a la proliferació i conseqüències desastroses de les burilles sobre la salut, el medi ambient i la biodiversitat. Els tallers relacionats han sigut animats per membres de l’Assemblea euroregional de la Joventut.

D’aquesta manera, l’Euroregió continua implementant els seus objectius en matèria de protecció i restauració de l’entorn natural per a un futur resilient compartit, pel 2030.

A continuació, els resultats en algunes dades dels 3 parcs naturals de l’actuació:

  • Platja de ses Salines, Parc natural de ses Salines – Eivissa (Illes Balears): 55 participants, 4800 burilles i 23 kg de residus recollits (8 kg d’envasos i 8 altres),
  • Platja dels Eucaliptus, Parc natural del Delta de l’Ebre (Catalunya): 60 participants, 100 burilles i 313 kg de residus recollits (8 kg d’envasos i 305 altres, majoritàriament metàllics),
  • Desembocadura de la Têt, Parc Marí del Golf del Lleó (Occitània): 97 participants, 800 burilles i 165 kg de residus recollits (3 kg d’envasos, 10 de vidre, 120 de metalls i 32 altres).

Durant aquesta jornada, els càrrecs electes autonòmics i locals presents a cada lloc han destacat la importància de les mesures preventives que s’han de posar en marxa i les vies ja existents per preservar els espais naturals. Entre ells: Agnès LANGEVINE, vicepresidenta 2a de la Regió d’Occitània, encarregada de Clima, Pacte verd i Hàbitat sostenible, i Stéphane Loda, alcalde de Canet de Rosselló. A les Illes Balears: Ana Torres Riera, directora general de Medi Natural i Gestió Forestal, i Felicia Bocú, regidora de Sant Josep de sa Talaia, responsable de Medi Ambient, Sostenibilitat i Litoral. Al Delta de l’Ebre, en representació de la Generalitat de Catalunya, Marc Vilahur, director general de Polítiques ambientals i Medi natural, amb la presència de Francesc Vidal, director del Parc Natural del Delta de l’Ebre. Les autoritats han recordat la necessitat de reduir la creació de residus i gestionar millor els existents, des de la informació prèvia per evitar la seva producció, fins a les innovacions necessàries per desenvolupar equipaments adients.


Obrir / Descarregar:

Nota de premsa (CAT)
Communiqué de presse (FR)

Written by: Maïna Gautier

Rate it

Previous post

logo-euroregio-pm-