L’entitat de cooperació entre el Govern de les Illes Balears, la Generalitat de Catalunya i la Regió d’Occitània rep aquest reconeixement pel seu suport al projecte Eurotèxtil circular, que es va desenvolupar gràcies al seu Fons d’Ajut Covid-19.
Una delegació de l’Euroregió assisteix a la cerimònia de lliurament de premis que aplega responsables d’entitats d’arreu de la Unió Europea a Dublín aquest dijous 1 de juny de 2023. Enguany la temàtica destacada són els tèxtils circulars i sostenibles.
L’Euroregió Pirineus-Mediterrània (EPM) ha rebut avui a Dublín, Irlanda, el Premi Especial atorgat per l’organització de la Setmana europea per a la prevenció de residus (en anglès European week for waste reduction – EWWR). S’hi ha desplaçat una delegació de l’EPM formada per Isaac Peraire, director de l’Agència de Residus de Catalunya, i Pilar Chiva, directora de l’Àrea d’Economia circular d’aquesta mateixa agència, i per Sebastià Sansó, director general de l’Agència de Residus de les Illes Balears. També ha estat present Maria Suau (Fundació Deixalles) com a representant de les entitats que van desenvolupar el projecte Eurotèxtil circular als tres territoris membres de l’Euroregió: la Regió d’Occitània, el govern de les Illes Balears i la Generalitat de Catalunya, que n’exerceix actualment la presidència.
El projecte d’àmbit euroregional Eurotèxtil circular es va dur a terme en el marc del Fons d’ajut Covid-19 transversal que va llançar l’EPM de forma excepcional el 2020, per permetre als actors del seu territori de fer front a la crisi sanitària; entre d’altres per “avançar cap a una autèntica economia circular a l’Euroregió, en particular en l’àmbit del reciclatge i aprofitament dels recursos tèxtils”. La iniciativa va beneficiar d’una subvenció de 70.000 €, amb l’objectiu d’analitzar i cercar noves línies de feina dintre del sector de la reutilització i el reciclatge del tèxtil en el nou escenari marcat pels canvis en la qualitat del tèxtil deguts al model de fast fashion, que afecten la seva reutilització i reciclatge; l’obligatorietat de les administracions de recollir de forma diferenciada els residus tèxtils; i els efectes de la pandèmia provocada per la COVID en l’àmbit de la gestió del residu tèxtil. Les 5 entitats sòcies involucrades al llarg dels divuit mesos de durada del projecte, Fundació Deixalles (Illes Balears) com a entitat sòcia líder, SOLIDANÇA (Catalunya), MODACC (Cluster Català de la Moda), la CRESS Occitanie (Chambre Régionale de l’Economie Sociale et Solidaire) i la Fédération des entreprises d’insertion Occitanie, van analitzar els circuits del tèxtil a les 3 regions, destacant-ne les bones pràctiques més importants de cara a poder-les replicar arreu del territori euroregional. La implicació tant dels agents institucionals com de l’economia social i solidària és clau per assolir la sostenibilitat més gran possible en aquest sector.
També van dur a terme accions d’informació i sensibilització a ajuntaments, centres educatius i al carrer, entre d’altres a través d’instal·lacions de muntanyes de roba per visibilitzar l’abast de la problemàtica.
Xavier Bernard-Sans, Secretari general de l’Euroregió Pirineus Mediterrània, ha reiterat en aquesta ocasió el compromís de l’entitat amb el desenvolupament sostenible i l’economia circular, en conformitat amb els objectius del seu full de ruta 2030, per construir un futur resilient d’aquí al 2030.
Obrir / Descarregar:
Nota de premsa (CAT)
Communiqué de presse (FR)