EUROREGIÓ PIRINEUS MEDITERRÀNIA : SEQUERA, UN NOU MODEL COMÚ DE GESTIÓ DE L’AIGUA A L’HORA DE L’EMERGÈNCIA CLIMÀTICA
L’Euroregió Pirineus Mediterrània (EPM) emet el seu posicionament sobre la sequera i la gestió de l’aigua, instant a una major implicació de la Unió Europea davant dels perills climàtics, molt evidents al territori euroregional, tot fomentant els estalvis i la circularitat dels recursos hídrics.
L’Euroregió va aprofitar la seva participació a les jornades internacionals MedCat Days, organitzades per la Generalitat de Catalunya i l’Institut Europeu de la Mediterrània, per intercanviar amb actors de tota la conca sobre temàtiques de sequera i gestió de l’aigua, innovació o governança multinivell.
Coincidint amb el 17 de juny, dia mundial de lluita contra la sequera i la desertificació, els membres de l’Euroregió Pirineus Mediterrània van signar un posicionament conjunt sobre la sequera i la gestió de l’aigua: el Govern de les Illes Balears, la Regió d’Occitània i la Generalitat de Catalunya, que assumeix actualment la presidència de l’ens, posen de tal forma l’èmfasi sobre la necessitat de fer front de manera coordinada a les problemàtiques lligades als perills climàtics.
Durant les jornades MedCat Days 2023 a les que es va associar una altra vegada l’Euroregió, els 12 i 13 de juny a Barcelona, l’entitat de cooperació es va poder reunir amb múltiples organitzacions de tota la conca mediterrània. Va recalcar en aquest espai de trobada i diàleg impulsat per la Generalitat de Catalunya i l’Institut Europeu de la Mediterrània (IEMed) la necessitat que la Unió Europea contribueixi al finançament i doni support a espais polítics com la macroregió mediterrània, que promouen entre d’altres l’EPM i els seus socis de la MedCoopAlliance (Aliança per a la Cooperació a la Mediterrània), per trobar solucions a la escassetat d’aigua.
Segons l’EPM, un canvi en la gestió dels recursos hídrics és primordial, especialment pel que fa a la seva gestió circular, associada a accions en tots els àmbits relacionats amb el seu ús i que permetin la creació d’un model compartit i no compartimentat de la gestió de l’aigua. Un exemple específic és el projecte europeu Life WAT’SAVEREUSE que lidera l’EPM: les seves campanyes de sensibilitatzació sobre la reutilització de l’aigua s’adrecen a tots els actors del sector turístic, d’especial rellevància igualment arreu del Mediterrani. De la mateixa manera, l’Euroregió pretén innovar quant a la reutilització d’aigua per a la producció agrícola, i estudia altres projectes en l’àmbit del medi ambient. Totes aquestes inicitatives responen a les prioritats definides per l’Euroregió al seu full de ruta 2021-2030, amb l’objectiu de fer construir un futur resilient al seu territori.
Obrir / Descarregar:
Nota de premsa (CAT)
Communiqué de presse (FR)