Notes de premsa

Acció LET’S CLEAN UP EUROPE: Jornada conjunta de sensibilització i recollida de residus de l’Euroregió Pirineus Mediterrània

Background

Les accions de recollida coordinades per l’Euroregió Pirineus-Mediterrània (EPM) van permetre d’aplegar mitja tona de residus en dues hores.

Les prop de 300 persones voluntàries mobilitzades, majoritàriament joves, en els tres territoris que constitueixen l’EPM – les Illes Balears, Catalunya i la Regió d’Occitània – han redoblat els seus esforços per recollir residus per segon any consecutiu durant la jornada de participació ciutadana per a la preservació del medi ambient i la biodiversitat.

El divendres 7 d’octubre s’han desenvolupat una sèrie d’accions conjuntes i simultànies de neteja de residus en tres espais naturals protegits euroregionals. L’acció ha permès tant la recollida de nombrosos residus plàstics, de pesca, vidre i altres, ascendint a 526 kg, així com donar a conèixer els reptes als quals s’enfronta el territori euroregional, i en particular el Mediterrani, en un context de canvi climàtic i la producció massiva de residus a escala mundial.

D’aquesta forma, l’Euroregió segueix desenvolupant el seu full de ruta que pretén construir un futur resilient compartit, a l’horitzó 2030, que cada vegada és més visible pels seus habitants. Aquesta acció s’organitzada dins del programa europeu Let’s clean up Europe (LCUE) i en el context de la Jornada mundial per a la neteja del nostre planeta.

La participació de l’acció LCUE ha estat satisfactòria respecte a l’any passat amb un total de 292 participants que engloba els tres territoris. En quant a la recollida, és al Parc Natural de s’Albufera de Mallorca, on es suma al rècord del total de residus recollits:

Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà (Catalunya):

  • 2022: 130 participants, 143 kg de residus recollits (35 kg de plàstics, 108 kg d’altres).
  • 2021: 75 participants, 465 kg de residus recollits (95 kg de plàstics, 143 kg de pesca i 227 kg d’altres).

Parc Natural de s’Albufera de Mallorca (Illes Balears):

  • 2022: 62 participants, 355 kg de residus recollits (62 kg de plàstics, 22 kg de vidre i 271 kg d’altres).
  • 2021: 51 participants, 245 kg de residus recollits (57 kg de plàstics, 20 kg de vidre i 168 kg d’altres).

Plan d’eau d’Ille sur Têt (Occitània):

  • 2022: 100 participants, 143 kg de residus recollits (8 kg de plàstics, 70 kg de vidre, i 65 kg d’altres).
  • 2021: 60 participants, 384 kg de residus recollits (84 kg de plàstics i 300 kg d’altres).

Els càrrecs polítics i territorials presents en cada territori han rebut les propostes dels joves participants pel que fa a possibles mesures preventives per a la preservació dels espais naturals. Ha comptat amb el suport dels centres Europe Direct del territori euroregional.

En representació de la Generalitat de Catalunya, la recollida ha comptat amb les intervencions d’Anna MASSOT, regidora d’Educació de l’Ajuntament de Castelló d’Empúries, Laura RAHOLA, cap de Comunicació de la Representació de la Comissió Europea a Barcelona, i d’en Marc VILHADUR, Director General de Polítiques Ambientals i Medi Natural.

En representació del govern de les Illes Balears (GOIB), hi han participat en Miquel MIR, Conseller de Medi ambient i Territori, en Sebastià SANSÓ, Director General de Residus i Educació ambiental, en Llorenç MAS, Director General d’Espais naturals i Biodiversitat, i per la Conselleria d’Hisenda i Relacions Exteriors del GOIB, la Secretària General, la Begoña MOREY AGUIRRE

Entre els presents en Regió d’Occitània, per a la comunitat de municipis Rosselló Conflent, en Pascal TRAFI, President del Consell Operatiu del Departament de Gestió de Residus, i la Marie MARTINEZ, la seva Vicepresidenta, en William BURGHOFFER, president de la Comunitat de municipis, en Claude AYMERICH per part de l’Ajuntament d’Ille-sur-Têt, i l’Eliane JARYCKI, Consellera regional en representació de la Regió.

L’Euroregió desitja perpetuar aquesta jornada euroregional LCUE cada any, amb l’objectiu de continuar sensibilitzant els seus ciutadans, de totes les edats, així com tots els actors socioeconòmics del seu territori, a les accions relacionades amb el medi ambient, en particular dins del marc del Pacte Verd europeu, que representa un pilar de cooperació transversal.


Obrir / Descarregar:

Nota de premsa  (CAT)
Communiqué de presse (FR)

Written by: Maïna Gautier

Rate it

Previous post

logo-euroregio-pm-